Kategória VN Zilina
avatar
9 minutové čítanie

VN Žilina: február 2024 - podpora neresu rýb

VN Žilina: február 2024 - podpora neresu rýb

S blížiacou sa jarou a postupným nárastom teploty vody (tento rok o niečo skôr) zároveň prichádza aj postupne čas prirodzenej reprodukcie rýb. Preto na rybárskom revíri VN Žilina č.: 3-6010-1-1 (SRZ - Rada Žilina) sa začalo už koncom februára s výrobou a následným osádzaním do vodnej nádrže umelo vytvorených „hniezd“, ktoré slúžia práve za účelom podpory prirodzenej reprodukcie rýb, ktoré vyhľadávajú neresový substrát rastlinného a podobného pôvodu (vodné rastlinstvo, brehové porasty, korene/korienky stromov, iné rôzne druhy vegetácie a ich napodobeniny a podobne.) 

Na našej vodnej nádrži preferujeme výrobu hniezd z prirodzeného a ľahko dostupného materiálu z priľahlej oblasti, ako napr. smreková čečina. Takýto materiál je ekologický, efektívny a šetrí finančné prostriedky. Pozitívne skúsenosti prinieslo aj používanie živých použitých vianočných stromčekov v celku alebo ich časti. Ostatný použitý materiál ako plaváky, bóje, ukotvenia a po prípade plastové debničky alebo šnúry/laná - každý rok po vybratí hniezd odkladáme a s príchodom "ďalšej sezóny" opätovne použijeme, v prípade nevyhovujúcej kvality recyklujeme. 

Tieto hniezda tak do určitej miery nahrádzajú chýbajúce prirodzené podmienky na vodnej nádrži, vhodné pre neres rýb a po nerese zároveň slúžia aj na ochranu vyliahnutého plôdika. No slúžia aj ako vhodné úkrytové podmienky pre ostatné druhy rýb a v neposlednom rade sa stávajú aj útočiskom rôznych druhov vodného hmyzu a iných vodných živočíchov. Celkovo vytváranie "hniezd" má dokázateľne pozitívne účinky na celý ekosystém v danej oblasti.  

Aplikácia takto vyrobených hniezd predstavuje dôležitú súčasť hospodárenia na vodných nádržiach. Podpora prirodzeného neresu zvyšuje mieru odolnosti a adaptability vyliahnutej mlade, z čoho následne vyplýva aj vyššia miera prežívania takto vyliahnutých rýb. Významným prínosom je aj zachovanie prirodzeného genofondu a zvýšenie vnútrodruhovej variability. 

Fotogaléria február 2024: 

0 Komentár