Kategória VN Zilina
avatar
10 minutové čítanie

VN Žilina: podpora prirodzeného neresu rýb pokračuje - apríl 2024

VN Žilina: podpora prirodzeného neresu rýb pokračuje - apríl 2024

S príchodom jari a postupným nárastom teploty vody na rybárskom revíri VN Žilina, č.: 3-6010-1-1 (SRZ - Rada Žilina), sa postupuje aj s podporou prirodzeného neresu rýb.   

Ako v mesiaci marec, tak aj začiatkom mesiaca apríl, rybárski hospodári pokračovali vo výrobe "hniezd" prevažne zo smrekovej čečiny, ktoré následne osádzali do vodnej nádrže a tak, pribudli ďalšie desiatky hniezd, ktoré majú za úlohu imitovať prirodzené prostredie vhodné na prirodzený neres rýb. V tejto chvíli sa nachádza v rôznych častiach vodnej nádrže približne 190 hniezd. Približne 180 hniezd bolo vytvorených RH/RS a 10 hniezd vytvorili nezávisle 2 skupiny dobrovoľníkov. 

Hniezda sú označené ružovými, bielymi a zelenými bójami a sú umiestnené približne do 30 metrov od brehu nádrže. Každé jedno hniezdo je ukotvené k dnu nádrže a po splnení celkového účelu, budú opäť vytiahnuté. Hniezda sa nachádzajú v rôznych častiach rybárskeho revíru v rôznych skupinách. Tieto úseky sú vyznačené plávajúcimi výstražními kužeľmi, ktoré sú ukotvené tak, aby návštevníci praktizujúci vodné športy mohli pokojne obchádzať tieto hniezda v dostatočnej vzdialenosti, bez rušenia prebiehajúceho neresu rýb. Preto prosíme ostatných zvedavých návštevníkov, aby s hniezdami alebo časťami hniezd nejako nemanipulovali. 

Onedlho budeme pokračovať a ešte sa vytvoria ďalšie "hniezda" (podmienky na neres rýb imitujúce prirodzené prostredie pre ďalšie druhy rýb), ktorých prirodzený neres nás ešte len bude čakať  (pleskáč vysoký, sumec veľký atď..). 

Ani jedno hniezdo nebolo vytvorené zbytočne, nakoľko hniezda neslúžia len pre neres rýb, no aj ako úkryt pre vyliahnutý plôdik a celkovo ako dočasné útočisko rôznym iným druhom rýb a živočíchom. 

Postupne budeme prinášať výsledky tohtoročného neresu rýb, momentálne prebieha neres ostrieža zelenkavého a zubáča veľkoústeho, no a s rastúcou teplotou vody začne čoskoro aj plotica červenooká.

Fotogaléria

Richard Baran ml.

Hospodár a rybárska stráž VN Žilina + Biokoridor VDŽ

0 Komentár