Kategória VN Zilina
avatar
7 minutové čítanie

VN Žilina - zber vianočných stromčekov

Podpora prirodzeného neresu

VN Žilina - zber vianočných stromčekov

Každý rok po sviatku "Troch kráľov" prebieha zber použitých vianočných stromčekov pre náš rybársky revír VN Žilina č.: 3-6010-1-1 SRZ Rada Žilina a tento rok nebol výnimkou. 

V dňoch 07.01.2024 a 08.01.2024 zabezpečil ich zber zo žilinského sídliska Vlčince a jeho blízkeho okolia rybársky hospodár, ktorému asistoval dobrovoľný člen rybárskej stráže. Prioritou bolo vybrať stromčeky v najlepšej kondícii a odviesť ich na náš revír. Odvezené stromčeky dostanú ďalšiu šancu a využijú sa pri tvorbe prostredí imitujúcich prirodzené podmienky na podporu prirodzeného neresu rýb ("hniezda") a následne, aj ako úkrytové podmienky pre vyliahnutý plôdik. Stromčeky sa zatiaľ odložia do celoročne tečúcej vody, ktorá nezamŕza - aby vydržali čo najdlhšie. 

Keď o niekoľko mesiacov nastanú ideálne podmienky na našom rybárskom revíri, tak tie najzachovalejšie stromčeky sa použijú celé, no a z ostatných sa použijú ich rozrezané časti, na ktoré sa ešte pridajú čerstvé konáre smrekovej čečiny alebo iný prírodný materiál. 

Viac o "hniezdach" sa každoročne venujeme v článkoch alebo prostredníctvom fotiek v období neresu vybraných druhov rýb na VN Žilina. 

Názorná ukážka ikier ostrieža zelenkavého po úspešnom nerese prichytených na stromčeku ("hniezde") z rybárského revíru VN Žilina -  na konci fotogalérie. 

Fotogaléria: 

Archívne foto: 

Ikry ostrieža zelenkavého na "hniezde" vytvoreného z vianočných stromčekov
Ikry ostrieža zelenkavého na "hniezde" vytvoreného z vianočných stromčekov

0 Komentár