OTÁZKA:
Môže v máji počas pretekov ako člen organizačného tímu loviť ryby popri súťažiacich ??? ako organizátor a aj dozor nad súťažiacimi bez zaplatenia štartovného ??? pred začiatkom súťaže nebolo žiadne oznámenie že má byť nejaký kontrolný odchyt rýb.... alebo žiadny vyhradený priestor pre lov nesúťažiacich... máj je pre všetkých členov SRZ okrem súťažiacich... ZAKÁZANÝ !!!!!!!!
__________________________________________________________________________________________
ODPOVEĎ:
Dobrý deň,
z Vašej otázky je zrejmé, že problém na ktorý poukazujete sa v zmysle § 13 ods. 3 zákona č. 216/2018 Z. z. o rybárstve (ďalej len „zákon“) vzťahuje na rybárske preteky uskutočnené užívateľom na kaprovej vode v období od 1. do 31. mája.
Podobne ako všetky ustanovenia zákona aj ustanovenie § 20 ods. 3 zákona si treba vykladať/vysvetľovať z hľadiska jeho skutočného významu a nie „tak ako sa nám to momentálne hodí“. Ministerstvo, resp. zákonodarca týmto ustanovením zákona založil pre užívateľa, v danom prípade organizátora rybárskych pretekov možnosť všetkým loviacim, ktorí nie sú účastníkmi pretekov, počas rybárskych pretekov alebo športových rybárskych pretekov lov rýb vo vymedzenom úseku rybárskeho revíru obmedziť alebo zakázať.
Pokiaľ sú rybárske preteky uskutočnené na kaprovej vode medzi 1.5. – 31.5. (§ 13 ods. 3 zákona), tento zákaz alebo obmedzenie v uvedenom období vie užívateľ aplikovať v praxi len vtedy, ak sa preteky vzťahujú na ostatnú vodnú plochu, kde je lov rýb povolený počas celého roka (§ 13 ods. 5 písm. b) zákona). Aj tu však platí, že účastníkom rybárskych pretekov môže byť len osoba, ktorá je riadne zaevidovaná a nachádza sa v štartovnej listine (§ 20 ods. 2 zákona).
Pokiaľ ide o rybárske preteky uskutočnené na kaprovej vode v období medzi 1.5. – 31.5., ktorá nie je ostatnou vodnou plochou, ale vodnou nádržou na ktorej platí zákaz lovu všetkých rýb od 15.3 do 31.5., okrem obdobia od 1.5 do 31.5. kedy užívateľ uskutočňuje rybárske preteky (§ 13 ods. 3 zákona), lov rýb, okrem „pretekárov“, je bez potreby vydania zmieneného zákazu alebo obmedzenia užívateľom pre všetkých, vrátane „členov organizačného tímu“, v zmysle zákona zakázaný.
Súhlasíme s Vami, že nemožno považovať za štandardné, aby sa člen organizačného tímu venoval organizovaniu pretekov a dozeraniu na ich hladký priebeh a zároveň lovil ryby spolu so súťažiacimi. Na druhej strane treba dôsledne vnímať § 20 ods. 3 zákona, t. j. pokiaľ sa preteky uskutočňujú v uvedenom období na ostatnej vodnej ploche, člen organizačného tímu je ako nesúťažiaci oprávnený počas rybárskych pretekov loviť ryby v úseku rybárskeho revíru vymedzenom užívateľom. Prirodzene, takáto osoba v takomto prípade musí disponovať platnými dokladmi (rybársky lístok, povolenie na rybolov) oprávňujúcimi ju na lov rýb v danom revíri.
Pre komplexnosť dodávame, že zákon v žiadnom ustanovení užívateľovi nezakladá povinnosť, aby pred začiatkom súťaže - ako to uvádzate – informoval o vyhradenom priestore na lov rýb pre nesúťažiacich, aj keď by sme takýto postup považovali za logický a správny. V tejto súvislosti si dovoľujeme upriamiť Vašu pozornosť na Čl. 2 ods. 3 Ústavy Slovenskej republiky, podľa ktorého „Každý môže konať, čo nie je zákonom zakázané, a nikoho nemožno nútiť, aby konal niečo, čo zákon neukladá“.
Čo sa týka otázky platenia štartovného poznamenávame, že ju neupravuje ani vecne príslušný § 20 zákona, ani § 15 vyhlášky č. 381/2018 z. z. k zákonu o rybárstve. Takéto štartovné je teda internou záležitosťou užívateľa a je na ňom, ako si podmienky štartovného nastaví. Bolo by však absurdné, keby organizátor pretekov loviaci popri pretekajúcich bol zároveň zapojený aj do súťaže a po umiestnení sa na najvyšších priečkach by si uplatňoval nárok na cenu, ktorá bola uhradená z prostriedkov získaných za štartovné, ktoré si dotknutý organizátor pretekov neuhradil.
S pozdravom